•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Een project met internationale uitstraling en vanuit het thema 'WATER'.

Het Exoduscomité heeft het voorstel gedaan  om de twee thema’s van onderwaterzetting in Duitsland en in de Betuwe in de periode '44-'45 met elkaar te verbinden. Concreet houdt dit in het aan beide zijden van de grens plaatsen van twee zogenaamde 'Zusterkeien met informatiepaneel'. Daarbij zijn de keien aan beide kanten van de grens vanuit het thema water als het ware natuurlijk met elkaar verbonden en dus 'zusterkeien'.  Op de informatiepanelen zal natuurlijk de historische context van de inundatie uitgelegd worden waarbij het water als wapen is gebruikt. Daarnaast zal ook de landschappelijke context worden benoemd waarbij de rivier- en dijkloop in de regio aandacht krijgen. Concreet wordt gestreefd naar informatiekeien bij Elden en bij Nütterden (Dld).  Zodra die gerealiseerd zijn wordt daaraan een extra toeristische- en recreatieve dimensie toegevoegd door het realiseren van een Exodusfietsroute van Driel/Elden naar Kleve v.v.  Dat kan niet op eigen kracht, maar dient dan gesteund te worden door draagvlak van lokale partijen en inbedding binnen het Euregionale concept van samenwerken. In dit verband zijn er contacten met de stad Kleve, de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, de Euregio en bijv. de Historische kring Elden.  Het zou een prachtig samenwerkingsproject met grote uitstraling kunnen zijn.

Het zou de verbondenheid illustreren en voor belangstellende toeristen informatief zijn te verwerken in fiets en wandelroutes, zoals we die hier al hebben gemaakt. Daar kan een verbinding gemaakt worden met beide kanten van de grens.

Onderstaand een korte WDR TV documentaire over de WO2 onderwaterzettingen omgeving van Kleve(DLD) en van de Betuwe bij Elden(NL).

Naar het overzicht
  • Een project met internationale uitstraling en vanuit het thema 'WATER'.