•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Exodusrondleiding met mensen met een visuele beperking

Op woensdag 1 juli heeft een aantal medewerkers van het Exoduscomité een rondleiding verzorgd met ongeveer twintig (zeer) slechtziende leden van de Open Oecumenische Gemeenschap (OOG). Deze groep logeert een midweek in het Dominicanenklooster in Huissen.

Aangezien sommigen ook slecht ter been waren, was Theo Willems van Camping De Waay bereid gevonden de hele groep, inclusief begeleiders en drie geleidehonden, met zijn huifkar rond te rijden.

Natuurlijk kreeg de groep eerst informatie over het klooster zelf en dan met name over de rol die het gespeeld heeft in september en oktober 1944. Toen was het een toevluchtsoord voor veel mensen die huis en haard hadden moeten verlaten vanwege de bombardementen. Het klooster diende als schuilplaats maar ook als ziekenhuis; er zijn mensen verpleegd,  gestorven maar ook geboren. Zelfs na de oorlog konden velen die teruggekeerd waren er nog hun dagelijkse warme maaltijd halen.

Vanaf het Klooster reden we naar het Looveer. Daar ligt een gedenkplaat met de namen van alle mensen die er bij het bombardement van 17 september 1944 omgekomen zijn.

De mensen uit de groep waren heel geïnteresseerd en er werden veel vragen gesteld.

Van het Looveer gingen we naar monument De Klok waar de mensen konden 'kijken met hun handen' en naar de luisterkei bij de Begraafplaats.

Vervolgens reden we naar De Kapel op De Heuvel en tenslotte naar De Vleugel.

Het was een bijzonder geslaagde tocht waar zowel de mensen van OOG als wij veel van geleerd hebben.

Naar het overzicht