•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Nederlands symbool, de Marigold, gaat weer de grens over.

In 2014 werd de Marigold(goudsbloem) als symbool voor de kwetsbare positie burgers in oorlogstijd gepresenteerd. Dat gebeurde in samenwerking tussen het landelijk opererende Wageningen 45 en het Exoduscomité. Inmiddels zijn diverse Marigold memorials geplaatst bij herdenkingen in onder andere Arras, Dresden, Berlijn, Arnhem, Huissen en Nijmegen.

Nu zijn er speciale Marigold badges verkrijgbaar. Het blijkt namelijk, dat er net als bij de bekende poppy, de klaproos, belangstelling is voor zo'n bijzondere speld. Tijdens herdenkingsbijeenkomsten is er gelegenheid deze aan te schaffen. Recentelijk gebeurde dat bij de herdenking van het februaribombardement in Nijmegen. Het is bemoedigend als mensen van diverse komaf dit symbool voor de burger een warm hart toedragen.

Nu ook met Belgische relatie. Burgemeester Erik Broeckx van de Vlaamse gemeente Mortsel ( bij Antwerpen) voelde zich vereerd toen hij de Marigoldbadge opgespeld kreeg. Het deed hem goed te zien, dat er gaandeweg meer verbinding komt tussen plaatsen die zwaar geleden hebben als gevolg van oorlogsgeweld. Hij pleitte voor een intensievere samenwerking en uitwisseling van contacten, daarbij ook duidend op de Betuwe.

Als voorstander van het versterken van relaties zal dat zeker een vervolg krijgen. Om die reden is ook informatie verstrekt over de Exoduswandeltocht die op 25 juni plaats vindt. Belangstellenden kunnen in het bezit komen van een speld bij het Airbornemuseum of via de site van www.exodushuissen.nl  Bellen kan ook: 026-3258027.

op de foto: voorzitter van het Exoduscomité voorziet burgemeester Broeckx van Marigold
vrij van rechten: exoduscomité

 
foto van Exodus Wandeltocht.
 
 
 
Naar het overzicht