•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

"Op weg naar Vrijheid " raakt iedere burger.

Op 25 maart werd 70 jaar vrijheid en vrede herdacht en gevierd.In de Nederlands- Duitse grensregio werden 3 Luisterkeien, te weten in Frasselt, Kleef en Weeze, onthuld. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog raakt met name ook de bewoners van de grensregio, vooral vanwege de grote, vaak zelfs vergelijkbare, ellende die de burgers rechtstreeks trof.
Bij de onthulling van de Luisterkei te Weeze was daarom ook een speciale evacuatiegroep uit Huissen aanwezig. In hun kleding en andere attributen beeldden zij de positie van de burgervluchtelingen uit de regio uit.
In het Royal Air Force Museum vond na de onthulling van de luisterkei de officiële opening plaats van de herdenkingstentoonstelling. De heer Ulrich Francken is naast burgemeester ook ambassadeur van de Marigold
De Goudsbloem, de Ringelblume heet in het Engels Marigold. Op 13 februari zag dit symbool voor de burger in Universiteitsstad Wageningen het levenslicht. De Latijnse naam voor deze bloem is Calendula. Daarmee wordt de waarde van deze infectiebestrijder in het symbool voor de strijd van de kwetsbare burgers tegen oorlogsellende als het ware verankerd.
In het museum werd het symbool onthuld door de heren Ulrich Francken, Wiel Lenders directeur van het Bevrijdingsmuseum en Dr. Bernd Ruediger Ahlbrecht, directeur van het Royal Air Force Museum. Volgens planning  zal het symbool in mei in Engeland onthuld worden. Gaandeweg wordt in herdenkingen steeds meer aandacht gegeven aan de positie van burgers in oorlogstijd. Dat heeft betrekking op "toen", maar ook naar het heden. Hopelijk zal het symbool van deze bloem als zodanig zijn weg vinden in de gemeenschap.
Het Exoduscomité uit Huissen ( NL) heeft het thema van de kwetsbare burger centraal gesteld en organiseert op de laatste zaterdag in juni een interessante en mooie wandeltocht. Iedereen is hierbij uitgenodigd. Kijk voor belangstelling naar www.exodushuissen.nl 

Op woensdag 25 maart werd de Luisterkei "B100" naast het museum op vliegveld Weeze onthuld door burgemeester Ulrich Franken tevens plv voorzitter van de Euregio en dhr Peter Kruk van Regionaal Bureau Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen.

Dhr Ulrich Franken samen met Martien van Hemmen tonen de Marigold symbool bij Luisterkei B100.

 

 

Naar het overzicht