•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Plechtige herdenking bombardement Nijmegen

Afgelopen woensdag 22 februari werd in Nijmegen bij het monument “De Schommel” het bombardement van 73 jaar geleden (1944) herdacht, waarbij ruim 800 burgers uit Nijmegen om het leven kwamen, onder wie 100 kinderen. Een groot deel van de binnenstad werd verwoest.

Bij deze druk bezochte herdenking was ook een afvaardiging van het Exodus comite aanwezig. Bij de herdenking spraken  burgemeester Bruls, de Amerikaanse Deputy chief of mission Miss Keneson-Hall (US Embassy) met een pakkende, in het Nederlands gesproken speech,  en de heer Edo Fennema namens de Stichting “In Paradisum”.  Jeroen van Zuylen van Stichting In Paradisum lasvoor uit de dagboeken van Ab Uijen.  Ook de kinderen van de Montessori school aanwezig. Zij lazen een gedicht voor en maakte voor deze herdenking een huis met scherven die ze ronddroegen. Daarna weden kransen gelegd door burgemeesters en wethouders van Nijmegen en omgeving.

\

Leerlingen van de Nijmeegse Montessorischool dragen het huis met scherven

Burgemeester Marianne Schuurmans-wijdeven plaatst een gezamenlijke krans van de Gemeentes Overbetuwe en Lingewaard
 
Tijdens een informele ontmoeting in het stadhuis, na de herdenking, bleek dat Miss Cherry Keneson-Hall nog geen jaar in Nederland verblijft. Haar betrokkenheid bij het Marigold initiatief bleek ook duidelijk toen haar de Marigold memorial werd opgespeld. Zij was zichtbaar onder de indruk van het bij dit symbool voor de burgersslachtoffers..
Nadrukkelijk gaf zij aan het een bijzonder initiatief te vinden waar ze zich persoonlijk door aangesproken voelt. Niet uitgesloten is, dat er een vervolg aan deze ontmoeting kan worden gegeven. Als dat zo is wordt er natuurlijk over bericht.

Mevrouw Sherry Keneson, als 'tweede man van de ambassade van de USA' met de door Martien van Hemmen opgespelde Marigold.

Naar het overzicht