•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Stil staan bij Stille Helden op OBC

Met steun van de Euregio Rijn-Waal hebben de stad Duisburg en het Exoduscomité gewerkt aan een vernieuwende manier om publiek te bereiken met betrekking tot het thema Tweede Wereldoorlog. Dit heeft geresulteerd in de videoclip 'Stille Helden'. Op vrijdag 27 mei werd deze clip met veel belangstelling in de aula van OBC Elst op de Mozartstraat gepresenteerd.

 

Het centrale thema van de clip is de burger, die ondanks het intensieve geweld, dat zowel fysiek als mentaal van aard is, toch weet te overleven. 'Stille Helden' vraagt aandacht voor de kracht van de burger die ondanks alle ellende wil overleven. Eenieder die de tweetalige clip beluistert en bekijkt, wordt uitgenodigd actief mee te doen bij het in stand houden van vrede en vrijheid.

De heren Charles Lohnstein, directeur OBC Elst, Toon van Asseldonk, burgemeester van de gemeente Overbetuwe, Ulrich Francken, burgemeester van de gemeente Weeze (Duitsland) en Martien van Hemmen, voorzitter van het Exoduscomité hadden ieder een inleidend, inspirerend woord.

Na de videoclip volgde een forumdiscussie tussen scholieren en de heren Francken en Van Asseldonk, onder leiding van Sjoerd Wannet, gemeenteraadslid Lingewaard. In dit forum zaten vanuit OBC Bemmel, HPC Zetten en OBC Elst leerlingen, die tijdens de discussie verder ingingen op de rol van stille helden. “Het was zeer zinvol om samen met de jeugd stil te staan bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen zijn een les voor de toekomst die in hun handen ligt. Dit moeten we niet vergeten,” aldus Charles Lohnstein directeur OBC Elst.

De organisatie heeft het voornemen om op korte termijn, de clip gratis ter beschikking te stellen aan musea, onderwijsinstellingen en andere belangstellenden.

Naar het overzicht