•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

WO II ​komt door eigen vertelling tot leven

Het OBC in Elst is op diverse terreinen actief bij het thema van de Tweede Wereldoorlog. Bij de onthulling van monument De Vleugel waren tientallen leerlingen aanwezig, scholieren lazen een pracht gedicht voor bij de onthulling van het Stille Helden Pad en de video clip Stille Helden beleefde op school tijdens de première.
 
Onlangs was er voor leerlingen van de HAVO  een bijzondere les: de heer Evert Stunnenberg vertelde over zijn belevenissen van de indringende oorlogsperiode '44-'45 in de Betuwe. Dit was geen saaie les, want de scholieren hingen aan de lippen van de 81 jarige, die zich lovend uit sprak over de belangstelling in zijn verhaal.
 
Hij had diverse attributen bij zich zoals een onschadelijke booby trap en uit de omgeving afkomstige granaathulzen. Verteld werd over de geweldsexplosie in september 1944 en de grote evacuatie.
Daarbij werden de vluchtelingen geconfronteerd met bombardementen en vlogen de granaten 'met een sissend geluid' over hen heen.
 
Voor de jeugd was het niet alleen het oorlogsgebeuren van de social media, maar het persoonlijke relaas van een overlevende uit onze eigen omgeving.Het maakte diepe indruk. Evert was in zijn arbeidzame leven docent en voelde zich als een vis in het water bij de leerlingen. 
Evert Stunnenberg met 'zijn' leerlingen met de markante lege hulzen getuigt daarvan.
 
Het Exoduscomité en het Bevrijdingsmuseum stimuleren deze praktijklessen in het onderwijs. De voorbeeldige rol van het OBC vergroot het bewustzijn met betrekking tot het thema vrede en vrijheid in positieve zin.
 
 
 
 
 
 
Naar het overzicht