•• OPDAT WIJ HET NOOIT VERGETEN. ••

contact

Herdenking druk bezocht

Twee formaties van in totaal 72 Britse vliegtuigen wierpen op 2 oktober 1944 hun bommen af boven Huissen. Er vielen meer dan 160 doden; burgers uit Huissen, alsmede vluchtelingen uit Elden, Elst en Arnhem. Onder vreselijke omstandigheden werden de slachtoffers begraven in een Massagraf. Afgelopen dinsdag 2 oktober werd de ramp in en rond de Stadskerk herdacht. 

Huissense scouts legden bloemen bij het Massagraf Monument en bij het Exodus monument in de Doelenstraat. De Huissense brandweer legden bloemn bij het graf van brandweerman Antoon Tonk. Burgemeester Marianne Schuurmans was een van de aanwezigen die een mooie voordracht gaf in de kerk. 

Ook van de partij: een vertegenwoordiging van de Nederlandse strijdkrachten, the Royal British Legion, stichting Marigold Memorial Foundation en de neven Henk en Henk Straatman, die beiden hun vader (broers) verloren in 1944. Muzikale ondersteuning was er in de Stadskerk door de scoutingband uit Huissen. 

Na een indrukwekkende stille tocht en een taptoe bij monument de Klok, werd een minuut stilte in acht genomen. De Britten bombardeerden Huissen omdat daar veel Duitse Tiger-tanks zouden staan. Dat was echter niet het geval. Kort voor het bombardement waren de tanks verplaatst.

Foto de Gelderlander: Gerard Burgers

Toespraak door Burgmeester Marianne Schuurmans-Wijdeven

Vandaag 74 jaar geleden werd het historisch stadje Huissen in de ziel geraakt. Het oude centrum en ook t Zand.

2 oktober 1944 was misschien wel de zwartste dag in de Gelderse oorlogsgeschiedenis. Zwarte maandag. Op die dag werden alle mannen uit Putten weggeleid, 6 verzetsstrijders worden in Apeldoorn opgepakt en op de hoek van de straat gefusilleerd, er was een bombardement in Nijmegen op de kapokfabriek en hier in Huissen vonden bij het bombardement ruim 100 inwoners de dood en nog eens 60 vluchtelingen. In een paar uur was Huissen, Huissen niet meer.

Twee weken daarvoor was er al een bombardement uitgevoerd op t Looveer. Tegen 11 uur, vliegtuigen in groepen van 6, vele bommen, 23 doden, waaronder onschuldige inwoners die schuilden in kelders.

De overgebleven inwoners werden geëvacueerd. Ze verlieten hun kapot geschoten huizen, getraumatiseerd door de bombardementen, door het verlies van hun geliefden. Ze liepen naar de Achterhoek, naar Groningen en Friesland. Ze waren er niet bij toen de stad bevrijd werd. En toen ze terugkwamen was de stad kapotgeschoten, geplunderd. Alles waar Huissen voor stond leek weg. Maar de inwoners begonnen met de herbouw. Ze zorgden dat hun geliefden een mooie plek kregen. Een graf met afbeeldingen van de bombardementen, met de namen van de gevallenen geschreven in kalksteen. Het werd omhuld op 2november 1947.

Een plek waar we stil kunnen staan bij hen die ons zijn ontvallen, door oorlogsgeweld of tijdens de evacuatie. Waar familie leden hun overleden familieleden kunnen herdenken. Soms met alleen stukjes haar van de gevallenen, die vader nog vlak voor het begraven had afgeknipt. Niet zoals nu een telefoon vol met foto’s en filmpjes. Slechts een lokje haar ...

2 oktober 1944; op zwarte maandag veranderde Huissen voor eeuwig. Toch zit Huissen in de harten van de bewoners en in het patroon van de straten, in de gewoonten, tradities en feesten. En de mensen die het leven lieten, hun namen gekerfd in steen van het graf, de herinnering aan hen zitten in ons harten.

Huissen verloor op 2 oktober 1944 zijn historische uitstraling, het ommuurde centrum, de historische geveltjes. Huissen verloor veel inwoners. Maar niet zijn eigenzinnig karakter. Dat karakter van wederopbouw, tikje tegendraads, van verzet, elkaar vasthoudend in verdriet, er voor elkaar zijn, maar ook met elkaar feestend, vasthoudend aan tradities. Dat karakter is niet kapot te bombarderen... ook niet op zwarte maandag.

 

Volledig Videoverslag met dank aan ARPRO media 

  • Herdenking druk bezocht