•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

2 okt '44 Bombardementsherdenking Huissen

Herdenking 2 oktoberbombardement

2 oktober 1944 is een rampzalige dag in de geschiedenis van Huissen. Op die dag bombarderen Amerikaanse bommenwerpers Huissen. Er vallen 160 slachtoffers en het centrum van Huissen en het Zand worden grotendeels verwoest. Op woensdag 2 oktober 2019 wordt deze zwarte dag, nu 75 jaar geleden, herdacht met een samenkomst en stille tocht.

Op 17 september 1944 start het grootste offensief van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Na enige dagen strandt operatie Market Garden, want de brug over de Rijn in Arnhem kan niet worden ingenomen. Bij een bombardement op ’t Looveer in Huissen vallen die dag 23 dodelijke slachtoffers. De opmars van de geallieerden loopt vast in de Betuwe en de omgeving van de Linge wordt frontlijn. Dagelijks vliegen geallieerde vliegtuigen af en aan om te verkennen of te bombarderen.

Een zwarte dag

Britse verkenningsvliegtuigen zien op 1 oktober 1944 Duitse tanks in Huissen. Hierop besluiten de geallieerden om Huissen de volgende dag te bombarderen. Op 2 oktober 1944 werpen twee formaties van in totaal 72 vliegtuigen hun bommen af boven Huissen. Er vallen 160 slachtoffers en het centrum van Huissen en het Zand worden grotendeels verwoest. De slachtoffers worden onder vreselijke omstandigheden begraven in een Massagraf.

De herdenking

De samenkomst start in de Stadskerk, die symbool staat voor de Wederopbouw, met een korte herdenking. Bij de sprekers horen waarnemend burgemeester Josan Meijers en eregast Jan Terlouw. Daarna is er een stille tocht naar het Ere-Massagraf op het Gedenkpark en naar monument De Klok. Bij het monument wordt de ‘Marigold’ als symbool voor de burgers gelegd en de ‘Poppy’ als symbool voor de militaire moed. Bezoekers kunnen een bloem leggen. Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid voor een informeel samenzijn in de nabijgelegen voormalige raadszaal.

Plaats: Stadskerk Huissen-Centrum

Datum: woensdag 2 oktober 2019

Tijd:     19.00 - 20.30 uur

openstelling vanaf 18.45 uur

 

Naar het overzicht
  • 2 okt '44 Bombardementsherdenking Huissen