•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Op zaterdag 24 juni 2023 vindt de Exoduswandeltocht plaats. Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te wandelen en te herdenken.

 

Aanleiding voor deze wandeltocht:

Eind september 1944, de operatie Market Garden was gestrand. In de herfst van 1944 gelastte de bezetter iedereen huis en haard te verlaten. Het riviertje de Linge vormde de frontlijn en in de wijde omtrek woedde bruut oorlogsgeweld. Velen wachtte een barre uittocht en staken onder bedreiging van granaatvuur de Rijn over. De vluchtelingen konden pas na de bevrijding, in de lente van 1945, huiswaarts keren. De Exodus wandeltocht herinnert aan de kracht en vastberadenheid van de burgers die destijds gedwongen moesten vluchten. Ook is de tocht een ode aan alle burgers overal in de wereld, die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld.

 

Omgeving

De wandeltocht gaat door de Betuwse natuur over prachtige dijken en langs cultuurhistorische plaatsen. Hier worden een aantal belangrijke locaties aangedaan zoals:

- Het Exodusmonument en massagraf in Huissen

- Het massagraf te Angeren

- Kasteel Doornenburg

- Fort Pannerden

- Langs de Linge (de frontlinie in 44/45)

- Het voormalige veer bij “De Praets”

- De John Frostbrug in Arnhem

- Het Mitchellmonument in Malburgen

 

Herdenking WOII massagraf Huissen

Vast onderdeel van de wandeltocht is de herdenking en bloemlegging die ieder jaar om 09:30 plaatsvindt bij het Massagraf in Huissen. Vanaf de Buitenpoort vertrekken we in gezelschap van o.a. de Burgemeester van Lingewaard en de voorzitter van het Rode Kruis Gelderland richting het massagraf en worden we vergezeld door een WOII brandweerwagen, jeeps en doedelzakspelers.

 

Symbool van de Stichting Exodus:

Twee naar elkaar gerichte hoefijzers. Deze symboliseren het dijktracé en de kracht en vastberadenheid van de burgers tijdens de grote trek.