•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Luisterplek nr 42 te Huissen

"Gehuld in vlammen en rook"

Locatie: Begraafplaats Huissen-Stad in het centrum (vanaf de stadskerk 200 meter richting entree Doelenstraat) GPS code: 51°56'13.1’’N 5°56’23.7’’O

De inwoners van Huissen hebben het zwaar te verduren tijdens de laatste oorlogsjaren. Zware geallieerde bombardementen vernielen het stadje en er vallen honderden doden en gewonden. De meeste slachtoffers vinden hun laatste rustplaats in een massagraf. Pure noodzaak; hout voor zoveel lijkkisten is in die tijd van schaarste niet voorhanden. Het leed is onbeschrijfelijk.

Op die mooie zomerse 17 september 1944 start Operatie Market Garden. Rond half twaalf laat een geallieerd vliegtuig zijn dodelijke last vallen aan het Looveer en maakt tientallen slachtoffers.

Na het mislukken van operatie Market Garden ligt de frontstad Huissen ingeklemde tussen de twee brandpunten Arnhem en Nijmegen. Op 1 oktober worden Duitse tanks in het stadje opgemerkt door Britse verkenningsvliegtuigen. De volgende dag, op 2 oktober komen geallieerde vliegtuigen vanuit de richting Arnhem aangevlogen en laten hun allesvernietigende  last vallen in de hoop daarmee de Duitse tanks uit te schakelen. De tanks zijn dan allang vertrokken…

De slachtoffers worden overgebracht naar het massagraf. Eén man werd pas later bijgezet. Het was pastoor-deken Th. van Wijk. Hij bezweek enkele uren nadat hij uit het puin van de zwaar getroffen pastorie was gehaald in het Dominicanenklooster. Hij werd aanvankelijk bijgezet in het priestergraf van het klooster. In 1945 kreeg hij alsnog een laatste rustplaats in het massagraf.