•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Longloop krijgt Exodussupport

Op 3 november vindt de eerste Longloop plaats. Doel is om aandacht te vragen voor bewegen en het belang van schone lucht.

Onze partners van BOL organiseren een en ander.Het Exoduscomité stimuleert dit initiatief graag en is in beperkte mate sponsor.
Wil je deelnemen in het Exodusteam dan kan dat.Neem contact op met bestuurslid Jan in t Hout 06 - 15855275.
 
Afstanden zijn er van 5 of 10 kilometer.
Sponsoren kan altijd....daarvoor hoef je niet mee te lopen...
Welkom!
 

Bemmel heeft primeur met eerste LongLoop van Nederland

Wandelliefhebbers kunnen volgende maand deelnemen aan de eerste LongLoop van Nederland die in Bemmel wordt gehouden. Vrijwilligers van stichting deBOL (Bemmelse Organisatie Ladies) hopen dat op 3 november tenminste 500 mensen aan de start verschijnen die geld doneren voor het Longfonds. Voorzitter Marianne van Eechoud rekent in dat geval stiekem op een bedrag van 5.000 euro voor longonderzoek. Volgens het nationale Longfonds is het geld hard nodig. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte. Elk half uur overlijdt er iemand aan de gevolgen daarvan. Als je ziet hoe iemand na nog geen 25 meter lopen eerst moet uithijgen om verder te kunnen, schrik je enorm.

5 km 

Daarom is het fantastisch dat de dames van BOL zijn opgestaan om de eerste LongLoop van Nederland te organiseren”, meldt het Longfonds. Aan deBOL zal het niet liggen.
Vrijwilligers kmgaan de laatste week voordat het evenement wordt gehouden in het overdekte gedeelte van het winkelcentrum van Bemmel zitten om bezoekers warm te maken voor de wandeling en hen in te schrijven. Daarnaast hebben ze huisartsen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, tandartsen, scholen en bedrijven geïnformeerd. ,,Wij hopen dat zij teams op de been kunnen brengen die een wandeling van vijf kilometer of langer willen maken. We willen er echt een happening van maken. Bij de start en finish zullen dweilorkesten aanwezig zijn”, zegt Van Eechoud.

Ereronde

Een van de vaste onderdelen van de LongLoop zal de ereronde zijn. In Bemmel bestaat die uit 600 meter. ,,Longpatiënten nodigen wij uit daaraan deel te nemen. Velen van hen hebben niet genoeg lucht voor een grotere afstand”, zegt Van Eechoud. Het Longfonds wil tijdens de ereronde stilstaan bij mensen met een longziekte en ‘en iedereen die we zijn verloren aan een longaandoening’. DeBOL vindt het een eer dat zij de try-out heeft van de LongLoop, die telkens in een andere plaats gehouden zal worden. ,,Op deze manier vragen wij aandacht voor longziekten”, zegt Van Eechoud. ,,Als je ziet hoe iemand na nog geen 25 meter lopen eerst moet uithijgen om verder te kunnen, schrik je enorm. Daarom moet er meer geld komen voor onderzoek waardoor deze mensen gezonder kunnen leven.”

Goed doel

Het Longfonds kiest voor een afstand van 5 kilometer voor de LongLoop. DeBOL wijkt daar van af. ,,Bij ons je straks 3, 5 maar ook 10 kilometer lopen. Voor veel mensen is die 5 kilometer te weinig. Daar draaien ze hun hand niet voor om. We willen er een dag van maken en daarom kun je ook 10 kilometer wandelen. Misschien krijgen we daardoor nog meer deelnemers. Zij zijn welkom.”  De Bemmelse Organisatie Ladies is elk jaar op zoek naar een goed doel dat kan worden gesteund. ,,Begin dit jaar ging het geld naar onderzoek naar de spierziekte Duchenne en vorig jaar naar de Burgrun in Doornenburg, een rit in een zijspan voor kinderen met een beperking. En toevallig kwam dit jaar ook nog de eerste LongLoop op ons pad.”

Ziel onder arm

DeBOL is voortgekomen uit de VVV in Bemmel. ,,Daar werkten wij. Toen die ter ziele ging, zat ik met veertien vrijwilligers met de ziel onder hun arm. Toen besloten wij door te gaan met organiseren van leuke activiteiten voor 50-plussers, waaronder twee keer in de maand een wandeling. Dat is goed voor de sociale contacten, zeker voor eenzame mensen. Daarnaast is bewegen gezond”, aldus Van Eechoud. 

Naar het overzicht