•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Betuwse Marigold Bloeit in Brussel

Natuurlijk was het bestuur van het Exoduscomité onlangs weer aanwezig bij de jaarlijkse conferentie van de Liberation Route Europe.In Brussel troffen vertegenwoordigers van Europese groepen elkaar. Doel is om de Bevrijdingsroute verder uit te breiden en te markeren. Daarbij is voor het Exoduscomité de inzet, dat hetgeen in de Betuwe is gebeurd onderdeel blijft van deze Europese markering. Daartoe is het aantal Luisterkeien met behulp van de gemeenten en de Euregio Rijn Waal uitgebreid. Ook wordt er samengewerkt met initiatiefnemers in Kleef en het Bevrijdingsmuseum. 

Martin Schulz MarigoldMartin Schulz geflankeerd door Martien van Hemmen en Ulrich Francken(Euregio) (Foto: Max Bozon)

Bijzonder was het moment waarop de Marigold, de Goudsbloem, als symbool voor burgers in oorlogstijd, kon worden uitgereikt aan de Duits Europse politicus Martin Schulz. Met belangstelling nam hij hiervan kennis; verzekerend dat dit een blijvende plek krijgt in zijn hart.

De conferentie was òòk de gelegenheid om touroperators te ontmoeten, die markante plekken in onze regio aandoen.Herinneringstoeristen uit Amerika en Engeland bezoeken steevast het Airborne- en Bevrijdingsmuseum. Dat is volkomen terecht, maar gaandeweg groeit de interesse voor hetgeen in de Betuwe in de periode '44-'45 is gebeurd. In oktober zal een bus met Amerikanen een bezoek brengen aan Huissen en het daar aanwezige ere Massagraf waar circa 150 burgers zijn begraven.

In het herdenkingsjaar 2019 staan veel initiatieven op stapel. Hierover zult u de hoogte worden gehouden. Zet in uw agenda in ieder geval de Exodustocht op 29 juni en de 2 Oktoberherdenking.

 

Naar het overzicht