•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Video's 2014

februari 2014. "De Vleugel" als metafoor. Een nieuwsitem van Kanaal13.

24 februari 2014. WOII opgravingen in Park Lingezegen bij Bemmel. Een nieuwsitem van Omroep Gelderland.

14 maart 2014. Onthulling monument "De Vleugel" . Een nieuwsitem van Omroep Gelderland.

In Park Lingezegen is vrijdag oorlogsmonument De Vleugel onthuld. Het monument is een initiatief van het Exoduscomité, dat de herinnering levend wil houden aan de verplichte evacuatie in de regio Arnhem in 1944. Onder de aanwezigen waren burgemeester Ulrich Franken van het Duitse Weeze en enkele veteranen.

14 maart 2014. Onthulling monument "De Vleugel" . Een nieuwsitem van Kanaal13.

Het oorlogsmonument De Vleugel is vrijdagmiddag onthuld in Park Lingezegen, nabij de Irish Guardsbrug te Elst. Het monument is een initiatief van het Exoduscomité en verbeeldt een stalen vliegtuigvleugel die boven de omgewoelde aarde uitsteekt en staat voor de mensen die door de oorlog 'vleugellam' zijn geslagen. Voor de onthullingsbijeenkomst waren verscheidene sprekers uitgenodigd, onder wie Gelders gedeputeerde Annemieke Traag, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal Ulrich Franken en directeur van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg Ton Heerts.

14 april 2014. Historische herberg Arnhem te Sonsbeek. Evert Stunnenberg verteld over zijn WOII evacuatie.

28 juni 2014. De 4e Exodus wandeltocht. Een nieuwsitem van Omroep Gelderland.

12 september 2014 Onthulling WOII herinneringspaneel Haalderen. Een nieuwsitem van Lingewaard Lokaal.

In de afgelopen periode zijn in de Over Betuwe, en zeker ook in Lingewaard, op diverse plaatsen markeringen gerealiseerd. Het Exoduscomité heeft zich ten doel gesteld om het WO II verleden in onze regio in samenwerking met locale partijen te markeren. Op spontane wijze is contact tot stand gekomen tussen de vrijwilligers van het 4 mei comité Haalderen en het Exoduscomité. Naast het bestaande oorlogsmonument in de tuin van de kerk is vandaag een WO II informatiepaneel onthuld. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van burgemeester, mevrouw M. Schuurmans-Wijdeven.

24 september 2014. Herdenking evacuatie september 1944 Arnhem. Een nieuwsitem van Omroep Gelderland.

25 september 2014. Onthulling Exodus monument Beekbergen. Een nieuwsitem van RTV Apeldoorn.

26 september 2014. Overdracht van 6 schilderijen over de exodus van de burgerbevolking in de Overbetuwe in oktober 1944. Een film van onze gewaardeerde partner Cor Melchers.

Aangeboden aan Stichting Exodus uit Huissen. Geschilderd door kunstschilder Cor Melchers uit Huissen. Bekend schilder van naïef -expressieve schilderijen.

2 oktober 2014. Herdenking bij massagraf  en onthulling WO2 monument "de Klok" naast de RK kerk te Huissen-stad. Een bijdrage door Omroep Geldeland

https://youtu.be/

2 oktober 2014. Herdenking bij massagraf  en onthulling WO2 monument "de Klok" naast de RK kerk te Huissen-stad. Film gemaakt door onze collega Gerard Nijhuis.