•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

'Oorlog, Hoop en Overwinning'.

Het boek van Jan Jörissen is uit het Engels vertaald en bewerkt en wordt nu heruitgegeven door zijn neef Gerard Alofs. Hij heeft een waar huzarenstukje geleverd. het voorwoord is verzorgd door Max Bozon van het Exodus comite.
Dit boek geeft een waarheidsgetrouwe inkijk in hoe Jan Jörissen als kind de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd in zijn dorp Haalderen en omgeving. Als zoon vertelt hij hoe ze leefden onder de bezetting van de Duitsers in de laatste erbarmelijke oorlogsjaren. De veelvuldige beschietingen tussen de geallieerden en Duitsers heeft bij hem een diepe indruk achtergelaten. Vooral de verplichte evacuatie die destijds onder slechte omstandigheden moest plaatsvinden en de terugkeer in 1945 komt ruimschoots aan bod in zijn boek. Ook de periode daarna, van wederopbouw in zijn dorp en omgeving, beschrijft hij uitvoerig. Totdat zijn ouders het bericht kregen van zijn oom, die al met succes was geëmigreerd naar Australië en waar de mogelijkheden eindeloos waren, dat emigranten welkom waren.
De familie Jörissen hakte de knoop door en vertrok in 1954 met SS Sibajak naar Moora in Australië. In 1961 trouwde Jan met Shirley Hall en het leven lachte hen toe. Ze kregen vijf gezonde kinderen en Jan werkte achtereenvolgens in een Shell-depot, Mobil-depot en had een eigen meubelzaak. Tijdens zijn pensioen heeft hij de pen ter hand genomen en heeft hij zijn turbulente en indrukwekkende levensverhaal aan het papier toevertrouwd. Het boek kreeg een pakkende titel mee: "Oorlog, Hoop en Overwinning". Een uniek document dat iedere inwoner van de oostelijke Betuwe, en zeker in Haalderen, in de boekenkast moet hebben staan. Een boek dat een waarheidsgetrouwe inkijk geeft in de laatste moeilijke oorlogsjaren en het leven van Jan Jörissen in een ander werelddeel.

Het boek is regulier in de boekhandel te verkrijgen voor de prijs van 19,95.

Naar het overzicht