•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Zij, die voor u paraat stonden.

Herinneringen van Chill Szerkowski transportcollonist bij het Rode Kruis. Uit de meidagen van 1940 en van de maanden voor de bevrijding.

Auteur: Rode Kruis helper Chill Szerkowski. Verschenen te Arnhem in het jaar 1945. 

In 2013 gedigitaliseerd, gecorrigeerd en gereedgemaakt voor druk door dhr. Max Bozon. In 2014 geredigeerd in huidig Nederlands door mevr. Hanny Harrewijn. 2014 heruitgave op initiatief van het Exoduscomite uit Huissen. Het voorwoord is verzorgd door dhr. Job Cohen.

Drukkerij Kuipers ISBN 978-90-821263-4-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boekje “Zij, die voor U paraat stonden” van C. Szerkowski ( 1900-1972) bevat een schat aan informatie over de oorlogsperiode ’40-’45.Szerkowski vertelt over zijn herinneringen met de inval in 1940 en het boek eindigt met de bevrijding. Bijzonder is de manier waarop hij schrijft over de oorlogservaringen in de regio vanuit de beleving van de Rode Kruismensen, als hulpverleners. Ondanks de strijd en ellende was men dag en nacht  paraat voor iedere hulpbehoevende; zowel vriend als vijand.

Naast het bombardement op Nijmegen en Arnhem is er veel te lezen over de verschrikkelijke tijd rond de Grebbeberg en de hulp aan de burgers tijdens de evacuatie.

Evacuatie: Onder erbarmelijke omstandigheden worden burgers geëvacueerd. Zo beschrijft Szerkowski het transport van vluchtelingen vanuit het Dominicanenklooster te Huissen naar het Rode Kruis-opvangoord Otterlo en de ellende die burgers trof. Het feit, dat de oorlogsgeschiedenis van de gehele regio  integraal onderdeel uit maakt van dit bijzondere boek was vele partijen reden om onderdeel te zijn van een mooi project. Het boek uit 1945 is volledig geredigeerd en hernieuwd uitgegeven.

Het boek is meer gerelateerd geraakt met de actualiteit. Dat kwam met name, omdat de familie Szerkowski kon worden opgespoord en nieuwe gegevens werden ontdekt over de schrijver;deze moedige vrijwilliger. Zijn geboorteplaats bevond zich in het destijds in het door de Russen bezette deel van Polen. Tevens bleek, dat de Rode Kruisveteraan ook diverse oorkondes had gekregen, zoals die van president Eisenhower. Hij heeft zowel vriend als vijand, militair of burger geholpen, waar nodig. Daarnaast heeft hij een scherp zicht gehad op “goed”en “kwaad, getuige de hem toegekende oorkondes. Ook blijkt uit het relaas van de familie, dat hij een Joodse moeder had, die de oorlog niet heeft mogen overleven.

Het boekje is inmiddels ook in ontvangst genomen door de heer Jan Borkowski, ambassadeur van de republiek Polen in Nederland.

Te koop bij onder andere drukkerij Kuipers (Huissen), boekhandel Polman te Bemmel, boekhandel Dekker van de Vegt te Nijmegen, Bruna te Rhenen en diverse  VVV ’s in de regio. Het is ook te koop in de VVV winkel van het Airborne Museum te Oosterbeek.

Bestellen via de webshop op deze website.

Verkoopprijs: 9 euro inclusief verzendkosten.

Op voorraad.

 

 

Naar het overzicht