•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Evacuatie naar Steggerda oktober 1944

Door: Koos Evers, Van Gelrestraat 5c-6851 LD Huissen

Jan Evers.                                                                                                                                                           

Mijn vader, Jan Evers, is geboren 14 augustus 1917 te Huissen. Hij was dus in de tijd  van de evacuatie 27 jaar. Hij is geboren en getogen in de Bredestraat hoek Driegaardsestraat. Hier is altijd een bloemisterij geweest. Ome Gerrit ( Gertje ) Evers heeft als laatste deze bloemisterij gerund. De vader van mijn vader, dus mijn opa, was een zoon van Piet Evers. Piet Evers kwam uit Lent en was een van de grondleggers van de tuinders in Huissen. Vandaar dat de Piet Eversstraat in Huissen naar hem vernoemd is. 

Gerrit en Jan Evers in 1945

De evacuatie.                                                                                                                                           

Huissen moest evacueren in oktober 1944. Iedereen moest en ging weg. De Tommies zaten bij de Karbrug tussen Huissen en Bemmel zoals pa dat altijd vertelde.Met een paar andere personen hadden ze het plan bedacht om stiekem achter te blijven. De Tommies zouden doorstoten en dan waren ze op deze manier als een van de eerste bevrijd. Dit pakte anders uit. Iedereen was weg. De kerktorens van Huissen waren  gebombardeerd. Mijn vader en de anderen werden zodoende nog beschoten vanuit Elst, hier was de toren nog intact.                      

Verwoeste kerk Huissen-Zand in 1945 met pastoor A. van Wijk en kapelaan Thijs de Vries.                                                                                                                                      

Naar Friesland.                                                                                                                                                  

Het gezelschap is uiteindelijk dan toch al lopende vertrokken richting het noorden van het land. Ze hebben er een aantal dagen over gedaan. In Friesland aangekomen, werden ze opgevangen door kapelaan De Vries, kapelaan in Huissen-Zand. Die heeft ervoor gezorgd dat pa bij de familie Dirk Menger terecht kon in Steggerda. Jan Evers, uit het boek tussen glasscherven en granaten van kapelaan De Vries, is dus mijn vader.

Boerderij fam. Menger in Steggerda

Pa heeft bij deze familie een hele goede tijd gehad. Hij werkte mee op de boerderij en verzorgde de koeien en dergelijke. In mei 1945 rond bevrijdingsdag kreeg Friesland het te verduren. Pa had ergens gelopen. Een bus met Duitsers kwam eraan. Een passerend jongetje was ook in de buurt. De bus met Duitsers kreeg een voltreffer en brandde helemaal uit. De Duitsers vluchten en één was er overleden. De andere gevluchte Duitse soldaten werden gevangen genomen. Pa en de jongen hadden vanuit een greppel of sloot het hele gebeuren kunnen zien. Pa vertelde dat de jongen zo bang was geweest dat hij bijna in zijn broekzak was gekropen. Mijn vader denk ik niet minder. Pa vertelde ook dat dit wel een van de ergste dingen geweest was, wat hij in die tijd had meegemaakt.

Roelof Schulting.                                                                                                                                                   

De jongen verdween uit beeld. Pa wilde hem altijd ontmoeten. Dit is uiteindelijk veel later gebeurd.

Ik denk zo’n 15 jaar geleden. De naam van deze jongen is Roelof Schulting. Roelof is nu 85 jaar en woont in Noordwolde.                                                                           

Jan Menger.

Zoals gezegd, we hebben nog steeds contact met Friesland. Een zoon van boer Dirk Menger, Jan Menger, heeft afgelopen nieuwjaar nog een mailtje gestuurd en is voor een jaar of 4 nog in Huissen geweest.

foto tijdens bezoek 24 mei 2015 in Huissen                                                                                                                                             

Jan is nu 80 jaar. Hij is na de oorlog nog weleens bij mijn familie logeren geweest op de Tienmorgen. Hij vertelde dat hij zich nog goed kon herinneren dat er wapentuig, zoals kanonnen, in de Hoeve stonden. Jan Menger, zoon van Dirk Menger heeft als hobby films maken over zijn geboortestreek in Friesland, die hij dan op You Tube zet. Documentatiemateriaal heeft mijn vader zelf nooit gehad of bewaard.                                                                                                                                   

Oorlogsverhalen.

Vroeger met het spruiten schoonmaken bijvoorbeeld kwamen er altijd verhalen van de oorlog boven tafel. Ik ben zelf met mijn vader en broer Ben in Friesland geweest. Ik heb toen foto’s gemaakt van de boerderij etc. Verder heb ik een schilderij van de boerderij die stond aan de Steggerdaweg hoek Hoeverweg 119 te Steggerda. Dit zijn de dingen, die me zo een twee drie te binnen schieten. Op 24 mei 2015 heeft Jan Menger en zijn dochter Marion nog een bezoek aan ons gebracht op de Tienmorgen 13 bij Ben en Lia.      

Vlnr: Koos Evers-Marion Menger-Jan Menger- Ben en Lia Evers-Derksen                                  

Koos Evers. koosevers6@gmail.com 0633653062

Naar het overzicht