•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Herinneringen aan Jan Evers uit Huissen

Opgetekend: mei 2015. 

Door Jan Menger uit Blokzijl 

                                                                      

Herinneringen aan 1944 -1945                                                                      

Ik ben geboren in 1935 en was toen 9 -10 jaar in 1944-1945 en woonde op de boerderij van mijn ouders in Steggerda aan de Steggerdaweg hoek Hoeveweg. (Friesland). Het was najaar 1944 in de verte was onweer te horen: onweer ? Nee, het waren de kanonnen bij Arnhem ver weg maar toch kon je het horen.

De pastoor op bezoek.                                                                             

Op een dag kwam de pastoor bij mijn ouders wat nooit gebeurde. De pastoor op de fiets bij mijn ouders die N.H . waren. In die tijd was alles nog gescheiden allemaal in je eigen vakkie. De pastoor kwam vragen of er ook een paar mensen uit Huissen bij ons thuis tijdelijk konden inwonen ? Dat gebeurde. Er kwamen er twee en een vertrok maar Jan Evers

( zie foto ) bleef. En lang .                                                                               

Werken op de boerderij.                                                                              

Jan zat al gauw te melken en deed andere werkzaamheden op onze boerderij.

Hij is tot ongeveer juni / juli 1945 gebleven. Toen kon Jan weer naar Huissen terugkeren. In Steggerda waren veel mensen uit Huissen geëvacueerd. Die zag je dan met elkaar staan praten in de straat en bij de kerk.                                                          

Voor het eerst naar Huissen.                                                                        

Ik ben eind 1945 voor de eerste keer met mijn vader naar Huissen naar het ouderlijk huis van Jan Evers in de Bredestraat hoek Driegaardsestraat gegaan.

Later, tijdens de schoolvakanties, ging ik twee weken mee met de bouwvakkers uit ons dorp die in Huissen en omgeving werkten. Ik bleef dan ongeveer 14 dagen.                            

De familie Evers.                                                                           

Zo leerde ik ook Gerrit en Piet Evers en moeder Evers kennen. Ze zorgde voor mij en ik leerde de bloemenkassen kennen en het dorp Huissen. Mijn ouders gingen zo nu en dan naar Huissen terug. Jan trouwde inmiddels en startte op de Tienmorgen 13 een eigen bedrijf. Hij begon eerst met een rolkas en later grotere kassen. Toen mijn ouders overleden waren ben ik met mijn vrouw Alie wel geregeld naar Huissen gegaan.

 

Fam. Evers: vlnr: Nel-Bets-Piet-Jan en Gerrit in 1990.                                                                                             

Toen ook Jan en zijn vrouw er niet meer waren en ook mijn vrouw was overleden ben ik met mijn dochter Marion naar Bennie en zijn vrouw Lieda en Koos gegaan die gewoon familie zijn geworden. Als we in Huissen zijn gaan we ook nog naar Gerrit ( Gertje ) die inmiddels 92 jaar is. Zelf ben ik ook al 80 jaar. We kennen elkaar dus al zo’n 70 jaar. Dit zijn zo mijn herinnering aan een bijzondere tijd.  

Jan Menger, Blokzijl mei 2015. Bewerking: H.Hoen.                                                                                     

Naar het overzicht