•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

185 namen om te herdenken

Donderdag 19 september was het zover.In Huissen kon een groot tweezijdig paneel geplaatst worden. Op het paneel staan 185 Huissense slachtoffers van de periode 1940-1945.

Binnen het project 'Rivierengebied Herdenkt' heeft het Exoduscomité een aantal thema's voorgedragen. Honorering gaf zowel logistieke als financiële mogelijkheden om gelden ten goede te laten komen aan het Comité Herdenking 2 oktober. Leden van dit Comité zijn de scoutingband Huissen, de Huissense Gilden,Stichting Gedenkpark Huissen Stad, de Historische Kring Huessen en het Exoduscomité, dat ook deelneemt in het project Rivierengebied Herdenkt. Samenwerkingspartners zijn de ondernemersvereniging en de gemeente Lingewaard. Oproepen om foto's van slachtoffers uit WO II leverden tientallen gezichten op bij de namen van slachtoffers.

Hierbij werkten drie partijen intensief samen; Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark Huissen Stad en het Exoduscomité.

Tussen de slachtoffers waren ook tientallen slachtoffers van elders. Met name in september 1944 ving Huissen zelf vluchtelingen op.Er zijn derhalve ook slachtoffers uit Nijmegen, Elst, Elden en Arnhem. Iedere bezoeker zal het markante paneel in het centrum opvallen.Daarmee is het wellicht aanleiding om stil te staan bij wat gebeurd is en de vrede waarin we leven. Foto's blijven welkom.Neem daartoe contact op met één van de genoemde organisaties.

Op woensdag 2 oktober zal de grote herdenking van het drama uit 1944 plaats vinden. Het paneel zal dan in principe tot het concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso op 4 oktober nabij de toren worden geplaatst

Naar het overzicht