•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Amerikaanse ambassadeur omarmt Marigold symbool

Ieder jaar wordt op 22 februari het grote bombardement op de stad Nijmegen herdacht. Daarbij werden circa 800 burgers gedood. Evenals bij het bombardement op Huissen waren de bommen afkomstig van geallieerden. Zie hier de spagaat waar de burgers zich in bevonden.

De nieuwe veel besproken ambassadeur Pete Hoekstra waas een van de sprekers. Na zijn eerdere uitspraken over Nederland die velen niet begrepen, wist hij in Nijmegen de toon te vinden die velen aansprak. Expliciet noemde de ambassadeur het een grote tragiek dat juist geallieerd vuur de stad Nijmegen zo zwaar en heftig trof. Hij sprak zijn medeleven uit namens het Amerikaanse volk. Vanuit deze ervaring kreeg de voorzitter van het Exodus comité de gelegenheid de heer Hoekstra informatie geven over de Goudsbloem. De Marigold als symbool voor burgers in oorlogstijd werd vervolgens met volle overtuiging bevestigd op het revers van de ambassadeur.

Het eerste publieke optreden van ambassadeur Pete Hoekstra was daarmee een succes. Dat geldt voor de herdenking, maar ook voor het symbool van de burger: De Marigold. De Marigold heeft er op haar beurt wellicht ook een ambassadeur bij.

Naar het overzicht