•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Beleef met Lingewaard en Kleef

Vrijwel iedereen is er van op de hoogte dat Huissen en het Duitse Kleef een historische band hebben. Inmiddels is Huissen onderdeel van de gemeente Lingewaard en tòch is die unieke band gebleven. Er is zelfs sprake van intensivering van de relatie. Deze revival ontstond mede door de onthulling van het Verzoeningspaneel aan de Linge. Ook de door steun van de Euregio georganiseerde Exodustentoonstelling waarin het lijden van burgers centraal stond in de periode 1944-1945 kwam de verdieping van de relatie ten goede. Inmiddels is er uitwisseling bij gildenfeesten. De gezamenlijke onthulling in 2016 van het informatiepaneel op de dijk nabij de Grote Bloem ter herinnering aan het Beleg en Ontzet is een hoogtepunt.

Het samen opgepakte project 'Water als wapen' was een uitdaging. Op 7 juni werden Liberation Luisterkeien onthuld in zowel Elden als Rindern-Kleef. De onderwaterzettingen van de lage gebieden in de periode '44-'45 tussen Kleef en de Betuwe zijn voor altijd verankerd in het landschap. Het was een uitdaging om met name de jeugd hierbij te betrekken van beide zijden van de grens. Het werd een succesvol grensoverschrijdend project.

Op vrijdag 23 november vond een laatste terugblik plaats in Rindern. Daarbij waren aanwezig vertegenwoordigers van de gemeenten Lingewaard en Kleve, het Bevrijdingsmuseum en het Exoduscomité. Dit vormde een degelijke basis om vooruit te kijken. Conclusie was unaniem, dat in het jaar 2019 opnieuw samengewerkt gaat worden. Daarin zullen de Exoduswandeltocht en de herdenkingen in het kader van 75 jaar na Market Garden basis vormen.

evaluatie rindern 29 nov

Naar het overzicht