Het bestuur van de SSVP (Stichting Samen Verder Putten) organiseert in samenwerking met het Exoduscomité uit Huissen een wandeltocht die in grote lijnen hetzelfde is als de evacuatieroute na Market Garden, om op deze manier Putten en Huissen te verbinden.
De verbinding tussen Putten en Huissen
De link tussen Putten en Huissen is de datum van 2 oktober 1944. Toen werd in Putten een razzia gehouden en Huissen werd getroffen door een geallieerd bombardement met c.a. 150 burgerslachtoffers.
Na een mislukte aanslag op Duitse officieren is uit represaille een razzia gehouden in Putten op 1 en 2 oktober 1944, waarbij 659 mannen zijn weggevoerd naar de Duitse Concentratiekampen. Slechts 48 van hen keerde terug. Van de weggevoerde mannen tijdens de razzia bestond 25% uit evacués en passanten.
Na de slag om Arnhem moesten veel bewoners van die regio hun woongebied verlaten. Niet alleen mensen uit Arnhem en Oosterbeek, maar ook uit plaatsen als Elden en Huissen. Veel evacués trokken via De Ginkel bij Ede en Apeldoorn verder de Veluwe op. Ook in Putten kwamen bewoners uit die regio terecht.
Het idee om deze tocht te organiseren komt van Marieke van Essen, geboren en getogen in Huissen, maar nu woonachtig in Putten. Al pratende met Martien van Hemmen van het Exodus comité uit Huissen heeft dit geleid tot het organiseren van de evacuatie tocht, alles in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Bij het Exoduscomité sloot dit idee precies aan bij bestaande plannen.
Op vrijdag 26 juni om 07:00 uur starten de bestuursleden van de SSVP met Marieke vanaf het razzia monument ‘Vrouw van Putten’ richting Huissen en het zal volgens planning op zaterdag 27 juni om ongeveer 18:00 uur in Huissen aankomen bij monument Het Massagraf.
In elke gemeente waar het Stichtingsbestuur doorheen loopt, wordt de Puttense bevrijdingsvlag aangeboden aan het gemeentebestuur samen met de Marigoldpin en het Rode Kruisboekje ‘Zij, die voor u paraat stonden’.
De route die gelopen wordt is voor een belangrijk deel het traject dat de evacués liepen in 1944, maar dan natuurlijk in omgekeerde richting. Op die route staan veel herdenkingspunten van de Tweede Wereldoorlog. Bij die herdenkingspunten wordt een gedenkkaars achtergelaten en in sommige gevallen wordt het verhaal achter het monument vertelt door betrokkene.
Het Kröller Müllermuseum in Otterlo wordt bezocht, omdat dit museum in 1944 een belangrijk knooppunt en Rode Kruis-noodhospitaal was tijdens de evacuatie.
In Oosterbeek wordt een bezoek gebracht aan het Airbornemuseum en de Benedendorpse kerk. Ter hoogte van het Drielse Veer zullen de wandelaars de route voortzetten aan de overzijde van de Rijn.
In Driel wordt een bezoek gebracht aan het herdenkingspunt waar de Poolse parachutisten zijn geland en daarna gaat de tocht verder naar het centrum van Arnhem, weer terug de Rijn over. Tenslotte komen de wandelaars aan in Huissen, waar ze worden ontvangen door het bestuur van het Exoduscomité, waarna afgesloten wordt met een bloemlegging bij het Massagraf.
De wandelaars zijn Michel Kooij, Marieke van Essen, Ard Kleijer, Erik van de Poll, Jan van Boeijen en Peter Brink. Ze zijn op hun route via een vlog en gps te volgen op social media.De route is voor iedereen beschikbaar na afloop en downloaden op www.stichtingsamenverderputten.nl
Naar het overzicht