•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Bevrijdingsconcert als bijdrage in bewustwording

Het Veteranen- Exodusconcert werd verzorgd door de Koninklijke Marinierskapel. Panelen met foto's van missies en van WO II vertelden het verhaal van oorlog en vrede. Op de plek - de stadskerk van Huissen- die zo symbool staat voor de wederopbouw heette burgemeester Marianne Schuurmans iedereen uit de gemeente Lingewaard welkom.

Zij benadrukte dat het thema van de vrede voor haar van belang is, omdat juist in de gemeente Lingewaard alles en iedereen zo zwaar werd getroffen in WO II. Met trots gaf zij aan ambassadeur van het Exoduscomité te zijn. Centraal staat in die benadering, dat we nooit vergeten; dat we weten te verbinden en met doortastend optimisme doorbouwen op de herwonnen vrijheid. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is.

Uit alle kernen waren de 550 bezoekers afkomstig; ook mensen, die een oude band hebben binnen onze gemeente.

Speciale gasten waren de Veteranen en burgers die de oorlog heeben meegemaakt. Burgers die aan den lijve de oorlogshandelingen en de evacuatie nog hebben meegemaakt. Die bijna natuurlijke verbinding maakte het tot een uniek gebeuren. Niemand hoefde de ander er van te overtuigen, dat oorlog nooit vergeten mag worden. Als vanzelfsprekend was dit het uitgangspunt van dit bijzondere muzikale gebeuren.

De bewustwording van hetgeen in de Betuwe in de periode '44-'45 is gebeurd is de afgelopen jaren zeer gegroeid. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook ver daarbuiten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de introductie van de Marigold als symbool voor de burger en de exoduswandeltocht op 27 juni a.s.

Kijk voor meer info op www.exodustocht.nl

Naar het overzicht