•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Bevrijdingsdag is voor minister ook omarmen van de Marigold

Het is al reeds een vijf jaar oude traditie op 5 mei: een team van het Exoduscomité is te gast op de Dreijen te Wageningen. Daar is gelegenheid om in contact te komen met verwante organisaties. Bovendien trekt de aankondiging en de documentatie van de Exoduswandeltocht op 25 juni veel belangstelling.
De interesse voor de opgestelde fotopanelen was dit jaar enorm en met name ook buitenlandse gasten en studenten toonden belangstelling.
Veel gehoorde reactie is, dat er destijds in WO II in de regio Nijmegen - Arnhem indrukwekkend veel is gebeurd: boekdelen spreken de foto's van de oorlogvernielingen en de massa's mensen die op de vlucht waren.
Men kan niet meer om de parallel heden met wat er tegenwoordig is de wereld gaande is.
 
In onze kraam lagen derhalve symbolen als de Poppy, de klaproos, en het symbool voor burgers in oorlogstijd, de Marigold, de Goudsbloem, broederlijk naast elkaar.
 
Minister Jeanine Hennes was tijdens de feestelijkheden aanwezig, zoals het defilé.Tijdens haar bezoek aan de aanwezige organisaties was er tot onze vreugde veel belangstelling voor de Marigold.
De nieuwe pins in metaal uitgevoerd werden te koop aangeboden. de minister was zeer onder de indruk over de professionele en mooie uitvoeringen.Haar interesse ging uit naar zowel de grote als de kleinere variant. 'Ik weet zo niet een keuze te maken want beide vind ik erg mooi en aansprekend'. Ze loste dat praktisch op door een exemplaar aan haar aanwezige zoontje te geven.
Daarbij aangevend, dat bij de achterliggende boodschap van de Marigold de jeugd belangrijk is.
De minister maakt steun voor de Marigold zichtbaar en tastbaar.
 
Alvorens dus haar rondgang verder voort te zetten ging zij uitgebreid, zelfbewust en ongedwongen op de foto met de grote variant van de Marigold, zoals die bij herdenkingen wordt gebruikt.
Zij was duidelijk onder de indruk over de wijze waarop de Marigold als symbool de aandacht voor de burger in oorlogstijd helpt onder de aandacht te brengen; ook bij herdenken en bij het bevrijdingsfeest.
Naar het overzicht