•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Bijzondere presentatie van WO II ontdekkingsbeelden

In een zonovergoten kloostertuin van de Dominicanen in te Huissen was de serie te bekijken.Op 22 september werd een bijzondere collectie getoond aan het publiek. Op de afgedrukte beelden met een formaat van 100 bij 80 centimeter is veel te zien.In één beeld is de situatie van een markante WO II plek uit de regio vastgelegd. Daarbij wordt de huidige situatie als het ware verweven met de oorlogsperiode. Ook zijn er beelden, waarbij  associatie een rol speelt. Dat geldt voor de impressie van een Amerikaanse militair die in een beeldbepalende zeeg loopt nabij de Linge.Tegelijkertijd wordt de markante  metafoor De Vleugel getoond. Meteen legt de kijker de relatie met de bevrijding. Het zijn daarmee verwonderingsbeelden en ook ontdekkingsplekken die getoond worden.

Bij de presentatie las pater Henk Jongerius een aangrijpende passage voor uit een WOII dagboek.Sjoerd Wannet schetste de historische context in bredere zin en dan in relatie tot de Betuwe als frontlijngebied in de periode 1944-1945.
Men kon dus al wandelend kennis nemen van deze herdenkingskunst. De beelden zullen al dan niet als serie te zien zijn op publieksplekken te beginnen in CODA Apeldoorn. Daarna worden de beelden met Henk van Eimeren als coördinator getoond in de etalages in het centrum van Huissen. Daarmee ontstaat een soort WO II galerij. Zeker met het bepalende namen en gezichten paneel zal het indruk maken. De etalage galerij :zaterdag 28 september tot 5 oktober. Dat is van de 2 oktober herdenking en het concert op 4 oktober van de Johan Willem Friso kapel. Diverse historische verenigingen hebben interesse en daarmee komen de beelden in de regio, zoals bedoeld..
Welkom.
Naar het overzicht