•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Certificaat voor een Stille Heldin

Tijdens een filmavond op 5 oktober 2017 in de Buitenpoort te Huissen werd mevrouw Jet den Biggelaar- Simmelink een ode gebracht. De uit Roermond afkomstige Jet verbleef in het najaar van 1944 in Huissen. In haar dagboek legde zij de oorlogstragiek vast en zij hielp daadwerkelijk de vele burgerslachtoffers van het geweld. Reden voor Hans Hoen en Ton van Bon om haar te interviewen en om dit met oorspronkelijke filmbeelden vast te leggen in een unieke documentaire die op deze avond druk werd bezocht.

De Historische Kring Huessen en het Exoduscomité sloegen de handen ineen om juist deze dame, deze Stille Held, alsnog te danken voor het inzet in deze moeilijke periode. Uit handen van de voorzitter van de kring, de heer Smit, kreeg de verraste Jet de Marigold Memorial pin opgespeld. Tijdens de gelegenheid werd het eerste exemplaar van het Marigold Memorial Certificaat uitgereikt door Martien van Hemmen van het Exoduscomité. De Marigold memorial is het symbool voor burgerslachtoffers van oorlogen en conflicten.

De druk bezochte avond betekende in zekere zin ook een erkenning van het feit dat deze oorlogsperiode nooit vergeten mag worden. Centraal in de gebrachte ode was tevens het thema van de voorbeeldige kracht die burgers soms hebben in moeilijke tijden. Dat maakte deze bijzondere dame terecht tot een ware Stille Heldin.

op de foto ( vrij van rechten; exoduscomité) een trotse mevrouw Jet den Biggelaar- Simmelink met de opgespelde pin en het Marigoldcertificaat.

Naar het overzicht