•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Huissen bevrijd vanuit Gendt?

Huissen bevrijd vanuit Gendt?

 

Op 17 januari werd het regionaal Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt heropend. Dit was onderdeel van tal van activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid. In dat verband maakte een tiental militaire voertuigen uit de periode '44/'45 een tour door de gemeente Lingewaard.

Er was een speciale stop in Huissen; een plaats die ook zwaar te lijden heeft gehad gedurende de oorlog. Op de Markt werden enige tientallen 'bevrijders' verwelkomd. De re-enactment groep werd verwelkomd door Martien van Hemmen, voorzitter van het Exoduscomité. Bij de WO II plaquette ter herinnering aan de hulpdiensten werd een bloemstuk geplaatst. Tevens werd daar een minuut stilte in acht genomen.

Deze ingelaste activiteit maakt het gezamenlijk herdenken completer. In een vriendelijke en ontspannen sfeer werden de voertuigen en oude wapens getoond aan het publiek. Diverse gidsen van het Exoduscomité waren ook aanwezig en herkenbaar aan hun nieuwe “Gelderland Herdenkt” tenue.

Eens te meer werd aangetoond dat het de moeite loont om de handen ineen te slaan: Dankzij de medewerking van de ondernemersvereniging werd de Markt opgesierd met vlaggen, ‘t Wijnhuys toonde warme gevoelens voor het thema door koffie, thee en glühwein te schenken, de HEMA zorgde voor koekjes en de bloemen kwamen van bloemsierkunst de Beleving.

We wensen regionaal Oorlogsmuseum Niemandsland te Gendt een bloeiende toekomst toe.

Over verdere activiteiten wordt u regelmatig bericht.

 

Saluut bij de WO II plaquette op de Markt in Huissen
Foto M. van Hemmen.

Naar het overzicht