•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Indrukwekkende 2 oktober bombardement herdenking

Tijdens het voorlezen van de vele tientallen namen van Huissenaren die tijdens het bombardement op 2 oktober 1944 zijn omgekomen, was het woensdagavond muisstil in de Stadskerk waar deze inktzwarte dag op indrukwekkende wijze werd herdacht.

Enkele honderden Huissenaren waren naar de kerk gekomen om stil te staan bij de verschrikkingen van toen. ,,Huissen was Huissen niet meer”, zei burgemeester Josan Meijers. Huissen telde vele doden en gewonden. ,,Het verlies van vaders, moeders, opa’s en oma’s maar ook veel nog jonge kinderen heeft diepe wonden achtergelaten”, aldus Meijers.

Waarnemend burgemeester Josan Meijers aan het woord. Op de voorgrond de Marigold en de Poppy gebroedelijk naast elkaar. Dit laat zien dat herdenken van burger- en militaire slachtoffers naast elkaar mogelijk is.

'Huissen was in het hart geraakt. Overlevenden droegen de littekens van die dag de rest van hun leven mee', zei Fred Vercoulen van het organiserende Comité Herdenking 2 oktober.

Er vielen meer dan 160 slachtoffers te betreuren. Behalve uit Huissen kwamen ook evacués uit Elden, Nijmegen en Arnhem om het leven. Alle namen van de Huissenaren werden genoemd door kinderen. Want ook veel zeer jonge kinderen waren omgekomen bij het bombardement. 'Aan deze lijst lijkt geen einde te komen', fluisterde een bezoeker.De meeste slachtoffers zijn begraven in het ere-massagraf op het Gedenkpark, even verderop. Na afloop van de dienst togen de aanwezigen daarheen met een bloem in hun hand. Hier legden twee overlevenden van het bombardement een bloemstuk en werden de slachtoffers herdacht tijdens een minuut stilte. Aansluitend werd bij monument de Klok ook 1 minuut stilte om de slachtoffers te herdenken. Vele bloemkransen werden er bij geplaatst inclusief de Marigold memorial. Ook werden er talloze bloemen door de belangstellenden op het monument gelegd. Een gedenkwaardige herdenking die door velen ook zo werd ervaren.

Compilatie 2 oktober herdenking Huissen. Een video van Arpro Media

Herdenking 2 oktober 1944 bombardement te Huissen. Een video van Hans Hoen

Meer foto's van de herdenking bekijken? ga naar menu/archief/foto's/2019. Voor video's gaat u naar menu/archief/media/2019

Naar het overzicht