•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Monument de "Vleugel" in blauw licht gezet

 
Zoals u wellicht weet staat de 7 meter hoge monument de Vleugel langs de Linge en is duidelijk te zien vanaf de A325. De Vleugel staat om precies te zijn in Park Lingezegen in het deel wat het "Waterrijk" genoemd wordt.  Ook in april wordt het vierdaagse park in Park Lingezegen geopend. Ook dit jaar is er weer de Nijmeegse vierdaagse en wel voor de 100e keer. De organisatie van de 4daagse en de Liberation Route Europe hebben unaniem besloten om De Vleugel de status hot spot te geven bij de 100e wandeltocht in juli. Duizenden wandelaars zullen deze plek en de beleving daarbij bezoeken.
 
Ook de Vleugel is in het parcours opgenomen maar wordt tijdens de vierdaagse uitgebreid met bogen met WO2 foto's waarbij het Exodus comite de foto's hiervoor aanlevert. Tevens is gedacht om de vleugel permanent in het donker te verlichten. In dat licht is er begin maart een try out geweest voor wat betreft kleurzetting van De Vleugel. De organisatie was in handen van een in led-verlichting gespecialiseerd bedrijf. Daarbij werd duidelijk, dat vanwege de kleurzetting van het Monument zelf ( materiaal cortens en de witte belettering) de markering bepaald niet versterkt wordt met bijvoorbeeld wit of geel of groen. Zeker in relatie tot de kleuren van de fietspadverlichting was dit van toepassing. Eensluidend kwamen de zes aanwezigen tot de conclusie dat de kleur blauw de markering versterkt en geen afbreuk doet aan de omgeving.  Een gekoesterde wens van de initiatiefnemers van het eerste uur om tot een belichting te komen in de donkere uren komt hierbij, naar we hopen, een stap dichterbij.
 
Nog een toelichting waarom de kleur blauw ook van toepassing is op het monument zelf:
 
1. De Vleugel is gesitueerd in het deel van het park dat 'Waterrijk' heet. Water wordt geassocieerd met blauw en het is derhalve functioneel. Dat geldt ook voor de rivieren de Rijn en de Waal en het water de Linge
( frontlijn). De relatie van water met het blauw is ook hier relevant.
2. Daarbij is De Vleugel een associatie met het vliegtuig. Daarmee is de relatie met de lucht gelegd: ook blauw.
3. De Vleugel is zoals bekend een metafoor.  Het legt een relatie met de Liberation, niet alleen naar 'toen' maar ook naar het 'heden'. Daarmee is het ook een ode aan degenen die uitgezonden werden en worden bij missies overal in de wereld. De relatie met de 'blauwhelmen' is gelegd.
De Vleugel met blauwe belichting.
Naar het overzicht