•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Onthulde Goudsbloem Pad is een slagader

Op 6 juni werd het Goudsbloem Pad in Doornenburg onthuld. Dit kreeg een bijzonder tintje omdat  de relatie werd gelegd met D-Day, 6 juni 1944, toen de bevrijding van West Europa werd ingeluid.Het lijkt vanzelfsprekend, dat als direct gevolg daarvan ook de aandacht uit gaat naar de burgers, die zeker in onze streek sterk geleden hebben en moesten vluchten. Er is een Herinneringslandschap ontstaan vanuit de regio de Linge in Park Lingezegen. De naamgeving maakte het mogelijk dit gebied te verbinden met het kasteel Doornenburg. Bij het kasteel staat een Liberation Route Europe Luisterkei. Het Goudsbloem Pad is een ode aan de burgers en tegelijkertijd een slagader, dus vitaal, in de afronding van de namen in het WO II herinneringsconcept.

Fred de Graaf samen met de Burgemeester en Kinderburgemeester van Lingewaard

Ere gast was de heer Fred de Graaf, o.a. voorzitter van het Platform WO II. Hij onderstreepte het belang van hedendaags herdenken en het overbrengen aan medeburgers van dit belangrijke verhaal.Hierbij wees hij op 2019, als jaar dat Market Garden bijzondere aandacht krijgt.Vervolgens natuurlijk 2020 waarin 75 jaar leven in vrijheid wordt gevierd. Onze burgemeester mevrouw Schuurmans zoomde in op het verbindende karakter van het oorlogsgebeuren in de Betuwe.Niemand ontkwam aan de ellende. 

Kinderburgemeester Guus Kramer las voor met Goudsbloemmeisje Louise Helmich.

Dame van stavast was klarinetiste Roos van Wezel van basisschool De Doornick met het spelen van Hallelujah.

Roos van Weezel speelde prachtig op haar klarinet

Onthulling Goudsbloempad

Het RBT heeft het pad opgenomen in de nieuwe fietstocht van Driel/ Elden naar Rindern/Kleve. De folder is ook verkrijgbaar bij de VVV in Huissen. Het Exoduscomité neemt het pad op in de lange afstanden van de Exodustocht op zaterdag 30 juni.

Foto's: Guus Versmissen

Arpro Media heeft er een mooie samenvatting van gemaakt;

Ook Omroep Lingewaard heeft een informatief filmpje gemaakt over de onthulling en de betekenis daarvan. 

Naar het overzicht