•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Op zoek naar Duitse verhalen en WOII sporen in Meinerswijk

Het Exoduscomité verkende op maandag 13 mei het park Meinerswijk, de Betuwse kant van Arnhem. Ter bevestiging van de al jaren bestaande samenwerkingsrelatie tussen het comité en Ingrid Maan vond een bijzondere excursie plaats.ngrid is woonachtig in Oosterbeek studeerde Duitse Taal en Cultuur en deed literatuuronderzoek naar het begrip 'Heimat'. In opdracht van het Airbornemuseum interviewde zij vele voormalige Duitse militairen die in Raum Arnhem gelegerd en gevochten hadden. Tevens is het boek 'Weggemoffeld' van haar hand waar de vele interviews gebundeld zijn. Het heeft de hedendaagse kijk verrijkt wat gepaard ging met de mislukte Operatie Market Garden.
 
exursiegrp meinerswijk
 
Onze excursiegroep kwam bijeen in een intieme omgeving bij boer Erik Wijers op De Praets ( Elden). Onder het genot van koffie en Meinerswijk-koek werd door historicus, en Battlefield tour gids, Ingrid Maan een toelichting gegeven op begrippen als de FLAK stelling, het Raum Arnheim, de omstandigheden waaronder werd gestreden voor, tijdens en na Market Garden.
Gewapend met deze basale kennis toog het gezelschap te voet naar de locatie waar een Duitse FLAK stelling heeft gestaan. In feite in een rechte lijn tegenover de markante Arnhemse koepel gevangenis.
Indruk maakten de onderdelen van de interviews, foto's historische kaarten en de persoonlijke verhalen van de voormalige duitse militairen. Gewapend met foto's en kaarten stond Ingrid in het veld buiten uitleg te geven. Het was in feite een soort college WO II in de open lucht. We danken Ingrid voor de deskundige, verhelderende uitleg en voor haar niet te stuiten motivatie om juist dit verhaal van deze oud-militairen te laten horen. Zij laat als het ware dit  onderdeel van de geschiedenis doorklinken in het thema van operatie Market Garden.
 
We danken Theo Lenderink voor de steun door met jeep aanwezig te zijn en Erik Wijers voor zijn gastvrijheid in deze mooie omgeving van Meinerswijk en De Praets met het WO II Exodusmonument.
Naar het overzicht