•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Opdat wij niet negeren en vergeten…..een overdenking.

In 1914 zochten in WO I meer dan een miljoen Belgen veiligheid in Nederland. In grote toevluchtsoorden werden zij ondergebracht.

Rond 1940 werd er - ook door Nederland - alles aan gedaan om vaak Joodse vluchtelingen uit Nazi Duitsland buiten de deur te houden. Bijna geen enkel land, ook de Verenigde Staten niet, wilde vluchtelingen opnemen. Dat is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. In het najaar van 1944 kwam in onze regio door de mislukking van operatie Market Garden, een ongekend grote Exodus op gang. Honderdduizenden waren ontheemd en zochten veiligheid.

Vijf jaar geleden vertelde Jan Terlouw tijdens de onthulling van het exodusmonument hoe hij op de Veluwe als klein kind die sliert van menselijke ellende door zijn dorp zag trekken. Geschrokken  rende hij destijds naar zijn vader, die dominee was. Vader stelde hem gerust en gaf aan, dat deze mensen op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld en als naasten opgevangen moesten worden.

De verloren strijd om Indië leidde in de jaren 50 tot de terugkeer van veel Nederlanders. Daarbij was ook mijn vader. Nooit is hij de kille, bijna vijandige ontvangst in ‘zijn’ Nederland te boven gekomen. Indische Nederlanders, de Molukse gemeenschap (veelal in kampen bijeen) en honderdduizenden Surinamers moesten ditzelfde lot ervaren.

Nu, jaren later, zijn deze gemeenschappen onderdeel van onze huidige identiteit. Natuurlijk is deze opsomming lang niet compleet. We kennen ook mensen, die ons land verlieten : zij emigreerden bij duizenden naar Amerika en Australië. Ook kennen we tegenwoordig duizenden mensen die permanent in warme oorden verblijven. Zijn hieronder ook economische vluchtelingen of ‘gelukzoekers’? Het Exoduscomité richt zich vanuit het thema van de vluchteling in WO II op de categorie ‘oorlogsvluchtelingen’. Hopelijk lukt het ons om de Kerstwarmte met hen te delen en om die medemens onderdeel te laten zijn van onze goede voornemens in 2016. Het is onze nadrukkelijke wens om mensen van alle achtergronden welkom te heten bij de exoduswandeltocht op 25 juni a.s. opdat de grote vlucht, die evacuatie van ‘44-’45, een bron van inspiratie mag blijven en niet een kille herinnering.

foto: excursiegroep bij metafoor De Vleugel.Herinnering aan oorlog, toen en nu.....

Naar het overzicht