•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

OPROEP: Geef hun gezicht weer een naam

Het 'Comité Herdenking 2 oktober' bestaat uit diverse organisaties, die jaarlijks de tragiek van de oorlogsperiode 1944 willen herdenken. De voorbereidingen van een bijzondere herdenking te Huissen op woensdag 2 oktober zijn in volle gang. Onderdeel is het initiatief om aan de maar liefst circa 180 namen van oorlogsslachtoffers van Huissen een gezicht te geven. Ervaringen in steden als Nijmegen leren, dat de tragiek nog duidelijker wordt als de naam van een slachtoffer daadwerkelijk een gezicht krijgt.

Tijdens herdenkingsbijeenkomsten bij onze vrienden die verbonden zijn aan de militaire begraafplaatsen zoals in Groesbeek komt dit fenomeen ook op. Veelal worden dan foto's getoond van de destijds omgekomen persoon.Dit wordt als een positieve ontwikkeling ervaren.

Natuurlijk beschikken wij - de Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark Huissen Stad en het Exoduscomité - inmiddels over tientallen foto's. Veel namen hebben echter nog geen gezicht en we vragen u om mee te zoeken.

Wellicht dat in privé archieven of op een zolder nog foto's liggen. Dat kunnen van die mooie statiefoto's zijn, maar ook impressies van het familieleven. Onze organisaties werken samen in dit project en wisselen de foto's graag uit in het kader van dit project. Neem gerust contact telefonisch of per mail op met ons als u een passende foto zou hebben gevonden. Over de verdere invulling van dit onderdeel van de herdenking volgt nader bericht. Het betreft personen, die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen in Huissen(ook de burgers uit omliggende plaatsen die slachtoffer werden) en Huissenaren die elders omgekomen zijn.

We zien uw reactie graag tegemoet. Dat kan via:  info@exodushuissen.nl

Het zal de herdenking een nòg persoonlijker karakter geven.
 
 
Op bijgaande foto de in oktober 1944 bij de oversteek van de Rijn nabij De Praets omgekomen Huissense held Jan Straatman.
Hij verloor, samen met zijn broer Theo en Henk Lentjes het leven terwijl ze anderen hielpen tijdens de vlucht.
Door de foto heeft zijn naam een gezicht gekregen. De omgekomen burgers worden hiermee een herkenbaar persoon.
 
 
 
Naar het overzicht