•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Ruim 200 mensen lopen ‘Exodustocht’ tussen Huissen en Arnhem.

 

Zo'n 100 mensen trokken vrijdagmorgen 27 september 2019 in een stoet met witte vlaggen over de uiterwaarden van Huissen naar Arnhem om het leed van de vluchtelingen te herdenken na de Slag om Arnhem. De tocht begon in het stadshart van Huissen en eindigde op het gemeentehuis in de Gelderse hoofdstad. Onderweg passeerden de wandelaars de John Frostbrug. De tocht markeerde een vaak vergeten hoofdstuk in de bloedige nasleep van de Slagom Arnhem. Om te voorkomen dat het Duitse leger na de overwinning bij Arnhem de stad Nijmegen zou heroveren, gooiden de geallieerden alles in de strijd. Duizenden vluchtelingen kwamen in de vuurlinie terecht. Plaatsen die dicht bij Nederrijn en Waal lagen kregen de volle laag.

De Duitsers maakten bij hun tegenoffensief gebruik van het veer over het Pannerdens Kanaal en van de veroverende Rijnbrug bij Arnhem. Met witte vlaggen hoopten vluchtelingen te voorkomen dat ze doelwit werden van luchtaanvallen van jachtbommenwerpers. Twee formaties van in totaal 72 Britse vliegtuigen wierpen op 2 oktober 1944 hun bommen af boven Huissen en 't Zand met het doel om Duitse tanks te raken. Er vielen meer dan 200 doden. In de stad bevonden zich op dat moment zo’n 10.000 mensen, waarvan 4000 vluchtelingen. Er was geen tank te bekennen.



Het gezelschap passeert de John Frostbrug in Arnhem, begeleid door medewerkers van het Rode Kruis, Deelnemer aan de wandeltocht Hans Lamers uit Westervoort was 4 jaar toen de bommen op Huissen vielen. ,,Ik had een vleeswond aan mijn bovenbeen, mijn vader had een scherf achter zijn long. Mijn moeder heeft drie weken lang naar mijn vader gezocht. Daarna zijn we met een bootje de Rijn overgevaren ter hoogte van de AKU bij de Kleefse Waard. In Arnhem hebben we geschuild bij opa en oma aan de Zijpendaalseweg achter het station. Dat station werd getroffen door een verschrikkelijk bombardement. Daarna zijn we verder weggetrokken over de Amsterdamseweg richting Ede. De rest van de oorlog brachten we door in een kippenschuur bij een boer in Scherpenzeel.”
Lamers werkt tegenwoordig voor vluchtelingenwerk. ,,Ik begeleid nu gezinnen uit Syrië, Iran en Eritrea.”

Belangrijk was het spontane bezoek aan het monument op het Airborneplein. Op dit plein staat een monument ter nagedachtenis aan de slag om Arnhem in september 1944. Het bestaat uit een door oorlogsgeweld beschadigde zuil van het voormalig Paleis van Justitie dat op een voetstuk is geplaatst. Dit symbool is voor burgers van groot belang. De tragiek van de oorlog trof zowel militair als burger. De kwetsbare positie van burgers en het totaal ontbreken van de rechtstaat worden juist op deze plek - bij deze beschadigde zuil, symbool voor de rechtstaat - voelbaar.  Meer dan 100 wandelaars, zijnde 'vluchtelingen', brachten een bezoek aan het monument en er was een serene stilte. Wellicht spoort aan in de toekomst met name deze zuil ook te gebruiken bij burgerherdenkingen. Het zou meer dan een gebaar zijn.

De meer dan 100 personen werden na ontvangst door wethouder de Vroome en gedeputeerde Drenth per bus vervoerd naar Beekbergen waar bij het Exodusmonument een indrukwekkende bijeenkomst met veel jeugd plaats vond. Opdat wij niet vergeten.

 

Foto's Wim Woudt

Videoverslag van Arpro Media

Meer foto's zijn te zien via menu / archief / foto's/ 2019 te zien

Naar het overzicht