•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Twee mooie evenementen op 1 dag: Exodustocht en Beleg & Ontzet

Op zaterdag 24 juni wordt het Beleg en Ontzet van Huissen herdacht en de strijd uit 1502 nagespeeld. Op dezelfde dag vindt ook de zevende Exodus wandeltocht plaats.

In de Middeleeuwen hoorde de stad Huissen bij het hertogdom Kleef. Aan alle kanten was het Huissense gebied ingesloten door Gelders land. Op 29 mei 1502 viel hertog van Gelre Huissen aan, om het in te lijven in zijn hertogdom. Na een belegering van bijna een maand verdreven de troepen van hertog Johan II de Gelderse legers. Huissen zou nog meer dan 300 jaar Kleefs blijven.  Sinds 1536 wordt de slag om Huissen elk jaar herdacht. De Huissense gilden spelen daarbij een belangrijke rol.

Op 24 juni vindt naast de activiteiten van de gilden ook de Exodus-wandeltocht plaats. De tocht herinnert aan de kracht en de vastberadenheid van de inwoners van het gebied die tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten vluchten voor de bezetter en het leed dat daarmee gepaard ging. De tocht is een ode aan alle burgers die nu overal ter wereld moeten vluchten voor oorlogsgeweld.

Doordat de Exodus wandeltocht en de herdenking van het Beleg en Ontzet veelal gelijktijdig vallen is er een samenwerking ontstaan tussen  de Huissense Gilden, het Exodus-comité, de  ondernemersvereniging Huissen en  de Historische Kring Huessen. De samenwerkende partijen hebben geconcludeerd dat het goed is om de twee evenementen samen te presenteren. De activiteiten krijgen daarmee het karakter van een groot evenement en wordt voor een nog grotere groep mensen interessant.

Meer informatie over de herdenking van het Beleg en Ontzet en de Exodus Wandeltocht op www.gildenhuissen.nl  en www.exodustocht.n

Naar het overzicht