•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Voltooiing Herinneringslandschap WO II stap dichter bij

Op vrijdag 17 juni werd aan de Linge het Verlaten Land Pad onthuld.Deze naamgeving sluit aan bij de overige namen zoals Frontlijnpad en Exoduspad.Ter illustratie zijn op diverse plaatsen markeringen zo als drietalige informatiepanelen ,schuttersputten en monumenten zoals De Vleugel.
De baan Verlaten Land Pad is een verwijzing naar het Niemandsland dat voor lange tijd ontstond foor de grote Exodus van burgers,die het oorlogsgeweld moesten ontvluchten in de periode 1944-1945.
Op termijn zal ook langs dit nieuwe pad een informatie paneel worden geplaatste.
Herdenken van wat meer dan 70 jaar geleden gebeurde kan niet zonder stil te staan bij de actuele situatie in de wereld om ons heen.Tevens moet de betrokkenheid van jeugd zichtbaar zijn.
Om die reden werd de onthulling verricht door voormalige vluchtelingen uit de WOII periode,door kinderen uit de Exodusevacuatiegroep en een uit het Syrische Aleppo gevlucht echtpaar.


Voorzitter Martien van Hemmen en wethouder Theo Janssen spraken over het belang van juist het markeren wat in de Betuwe is geschied, zo wel op hey militaire terrein als de impact voor de burgers.Door Mom droeg op indrukwekkende wijze in dialect  het gedicht Terugkeer voor.Het gedicht heeft in al die jaren geen kracht verloren,zo bleek opnieuw.
Er waren vertegenwoordigers van het Bevrijdingsmuseum ,Liberation Route Europe en diverse  gemeenteraadsleden aanwezig.
De naam zal een grote toegevoegde waarde hebben in de verdere bewustwording en informatief zijn voor bezoekende wandelaars en fietsers.

Onderstaand een leuke samenvatting gemaakt door Omroep Lingewaard.

.

Naar het overzicht