•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Voormalig vluchteling spreekt na 70 jaar met zijn Rode Kruis boek

In 1945 kwam het relaas over de oorlogservaringen van de Poolse Arnhemmer Chil Szerkowski in boekvorm in vele honderden huiskamers. Uit dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst in Nederland door het Rode Kruis na WO I was hij actief lid. Met hart en ziel gaf hij zich gedurende de zware oorlogsperiode ’40-’45. In het boek ‘ZIJ, die voor U paraat stonden’ beschrijft hij op indrukwekkende wijze wat hij als hulpverlener samen met zijn mede Rode Kruismensen meemaakte. Het gaat over de Grebbeberg, de bombardementen op Nijmegen, Arnhem, de Operatie Market Garden en de evacuatie vanuit onze regio. De persoonlijke herinneringen van deze Rode Kruisveteraan bevatten een schat aan informatie.

In 2014 werd het boekje door het Exoduscomité na overleg met het Rode Kruis Arnhem opnieuw uitgegeven en uitgereikt aan de Poolse ambassadeur. Daartoe werd het met respect voor de oorspronkelijkheid geredigeerd om een breed publiek te bereiken. Ook is de nadruk meer komen te liggen op de schrijver zelf: uit contacten met de familie bleek, dat hij diverse oorkondes heeft ontvangen, o.a. van president Eisenhower ‘for galant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy’.Ook werd duidelijk, dat de moeder van Chil Joodse was en is overleden in Auswitsch. Met nog meer respect kijken wij nu naar de man, die zowel vriend als vijand hielp vanuit de Rode Kruisgedachte, maar daarnaast bijzonder goed wist te kiezen tussen goed en fout. De heer Job Cohen schrijft in het voorwoord: “Chil was een man waaraan wij ons allen kunnen spiegelen”. Szerkowski geeft ons inzicht in wat grote delen van Gelderland hebben meegemaakt op de Veluwe, in de Liemers,in de Betuwe en steden zoals Nijmegen en Arnhem. Het geeft een inkijk in het Normandië van Nederland vanuit het perspectief van de hulpverlener.

Om deze reden heeft de heer Cornielje, onze Commissaris van de Koning, op vrijdag 18 september van het Exoduscomité het eerste exemplaar van de herdruk in ontvangst genomen. Daarnaast is dit het relaas van de voormalige vluchteling en moedige burger. Bijna vanzelfsprekend kijkt de lezer naar de huidige actualiteit.

Het boekje is te koop voor 6,50 euro in de lokale boekwinkel of via www.exodushuissen.nl of via 026-3251009.Tijdens de evacuatieherdenking in Arnhem op 24 september is het te verkrijgen voor de dagprijs van 5 euro.

Naar het overzicht