•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

Waardige 2 oktober herdenking

Waardige 2 oktober herdenking

Op 2 oktober 2020 vond de jaarlijkse herdenking plaats van het grote bombardement van 2 oktober 1944.

In lijn met de huidig geldende coronamaatregelen werd er dit jaar gekozen voor een variant die recht deed aan zowel de virusproblematiek als aan waardig herdenken alle oorlogsslachtoffers.

De herdenking heeft plaatsgevonden in de vorm van een Stille Tocht waaraan helaas slechts enkelen deel konden nemen. Er is er daarom voor gekozen om vooraf geen ruchtbaarheid aan de tocht te geven.

Op het gedenkpark liepen de deelnemers langs 10 graven van oorlogsslachtoffers die plechtig door kaarsen werden gemarkeerd. Daarna liep men langs het massagraf waar vele tientallen slachtoffers van het vernietigende bombardement liggen. Onder klokgelui en met de vlaggen halfstok gingen de tambours van de gilden de stoet vooraf. De stille tocht eindigde bij het oorlogsmonument ‘De Klok’ alwaar een gedicht werd voorgelezen en waar op aanwijzing van de organisatie bloemen gelegd konden worden.

   

Eerder die dag legde burgemeester Nelly Kalfs bloemen bij het massagraf namens het gehele gemeentebestuur. Ook werden er door diverse inwoners van Huissen bloemen gelegd.

 

Al met al heeft deze sobere herdenking toch een hele mooie vorm gekregen, met dank aan iedereen die heeft geholpen en aan alle deelnemers voor het in acht nemen van de geldende regels.

 

Naar het overzicht