•• OPDAT WIJ NIET VERGETEN. ••

contact

WOII boek 'Oorlog, Hoop en Overwinning' gepresenteerd

Zondag 27 oktober is het boek van Jan Jörissen gepresenteerd, onder grote belangstelling in dorpshuis de Tichel te Haalderen, door zijn neef Gerard Alofs uit Nijmegen. Jan woont sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in Australië en heeft daar een aantal jaren terug een boek geschreven over zijn oorlogservaringen in Haalderen. In Australië is het boek in het Engels verschenen met de titel 'War, Hope and Deliverance'. Neef Gerard heeft hem in 2007 en 2009 daar opgezocht. Toen ontstonden de plannen voor het boek. Het is lang verhaal en traject geworden. Maar ik ben trots dat gelukt is om dit boek vertaald te krijgen en dat het nu uitgegeven wordt door de uitgever Aspekt uit Soesterberg en te koop is in het hele land.

Gerard Alofs aan het woord tijdens de presentatie

Nooit eerder is er zo expliciet geschreven over Haalderen gedurende de periode 1944 en daarna. Ook wordt in het boek stilgestaan bij de evacuatie en de terugkeer naar Haalderen. Het zijn de veelvuldige beschietingen en het dekking zoeken in de kerk van Haalderen en later in de kelder van het ouderlijks huis van zijn moeder, die een diepe indruk op hem hebben gemaakt. Dan volgt de evacuatie naar Brabant, de terugkeer naar een vernietigend dorp, de wederopbouw en tenslotte het emigreren van het gezin Jörissen naar Australië. Hier vertelt hij uitgebreid over in dit boek. Hoe moeizaam die beginperiode verliep voor het gezin op dit nieuwe continent, maar wat toch een succes werd. Nooit is hij meer terug geweest, maar voor de boekpresentatie is na 65 jaar weer teruggekomen naar het dorp Haalderen.

Jan overhandigd het 1e exemplaar aan Prof. dr. Dolly Verhoeven

Het eerste exemplaar werd door Jan overhandigd aan Prof. dr. Dolly Verhoeven. Zij is vanuit de Radboud Universiteit actief om de geschiedenis van Gelderland te promoten en in kaart te brengen. Het voorwoord is verzorgd door dhr. Max Bozon van het Exoduscomite uit Huissen. 

Het boek is regulier in de boekhandel te verkrijgen voor 19,95 p/s excl verzendkosten.

 

Naar het overzicht